mengapa perlu cinta?

Kerana ia adalah satu fitrah kurniaan Allah untuk hambanya. Syukurilah…tanda syukur kita dengan nikmat cintanya ialah mengikut segala perintah-Nya dan meninggalkan larangan-Nya. Jika kita menyintai seseorang pasti segala kemahuannya seboleh-bolehnya akan dipenuhi…begitu juga tanda-tanda yang dapat dilihat pada individu yang mencintai Allah , malahan lebih lagi dari itu.  Segala-galanya adalah kerana Allah. Kemudian cintakan Rasul…dengan menhidupkan sunnahnya serta mensyukuri ni’mat Iman dan Islam yang dikurnia Allah melalui Rasulullah s.a.w. yang dapat kita kecapi kini…Alhamdulillah.

Saya pasti anda semua tidak melupakan cinta terhadap kedua ibu bapa kita. Ibu yang melahirkan…peritnya bersalin hanya Allah dan ibu yang tahu, Ayah yang memberi nafkah… memerah keringat…mereka menjaga, mengasuh dan mendidik kita.Balasannya? Adakah kita menjadi anak yang soleh atau solehah buat mereka? Adakah amanah yang mereka berikan kepada kita tertunai? Mari kita refleksi diri…

Perlukah bercinta…dengan mereka yang berlainan jantina? Ya,….itukan fitrah yang dianugerah oleh Allah..tetapi…bimbinglah ia dengan Iman , ikutlah kehendak syara’..Bercintalah hanya setelah anda dan dia ‘halal’ iaitu selamat berkahwin. Sudah bersedia untuk menambah lagi tanggungjawab? Tanggungjawab kita terhadap ibu bapa sudah tertunai?

Fikir-fikirkanlah…Berfikirlah dengan hati , akal serta Iman..insya Allah kita akan dibimbing kepada kebaikan , bukan mengikut nafsu semata-mata…yang selalunya membawa kepada kebinasaan. Dahulukan cinta Allah,Pencipta kita sebelum mencintai ‘si dia’ yang dicipta.Adakah cinta kita kepada Rasulullah.s.a.w.?Adakah cinta kita kepada ‘si dia’ melebihi cinta kita kepada ibu bapa yang berkorban untuk kita sejak dari kecil lagi???

So?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: