study..n study lagi !

Belajar , belajar dan terus belajar…
Belajarlah dengan hati…i.Allah mudah. Niatkan kerana Allah…untuk mendapatkan keredhaan-Nya. Kemudian, adalah untuk mendapatkan redha ibu bapa, pendidik dan orang disekeliling. Keperitan yang dihadapi ketika proses menuntut ilmu pasti akan terasa manisnya apabila kejayaan dikecapi. Ilmu sebenarnya merupakan satu ‘alat’ bagi kita mencapai ‘matlamat’ iaitu redha Allah.Kerana dengannya kita boleh mengenali Allah dengan lebih dekat..menjalankan tanggungjawab kita sebagai khalifah dan banyak lagi !
Hasil pemerhatian saya pada pelajar-pelajar yang cemerlang sahsiah dan akademiknya(macam prof plak) , mereka menuntut ilmu atau belajar adalah untuk mendapatkan ilmu dan tidak pernah rasa cukup dengan ilmu yang ada beserta niat dan matlamat yang jelas. Bagi mereka , keputusan cemerlang yang diperoleh bukanlah tanda bahawa ilmu mereka telah sempurna tetapi mereka semakin merasa bahawa masih terlalu banyak yang perlu dipelajari. Saya sangat kagum dengan ‘mereka’ yang mempunyai semangat yang sangat luar biasa dalam menuntut ilmu walaupun ‘mereka’ yang sebenarnya hanyalah insan biasa yang akhirnya membuahkan hasil yang luar biasa.

Lihatlah Ibn Sina, Al-Khawarizmi dan ulama’ terkenal kini iaitu Dr. Yusuf Al-Qardhawi , yang menguasai pelbagai bidang ilmu sekaligus menyumbang manfaatnya untuk ummah.dan ramai lagi bijak pandai yang lain..

. .segala-galanya bermula dari dalam diri kita…niat,berusaha..

Bagaimana dengan diri kita?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: